Het wijnhuis

Domaine de Brescou
De historie van Domaine de Brescou gaat terug tot in de 14e eeuw. De adellijke familie Crozals waren de ‘Heren’ van Alignan.
Archiefdocumenten tonen aan dat de familie Crozals (later bekend als Crozals-Brescou) er al sinds de 17e eeuw wijn verbouwen.
Rond 1750 bezat het landgoed 60 hectare waarvan de helft beplant was met wijnstokken.

Domaine de Brescou ligt in het departement Hérault (gemeente Pezénas) nabij de dorpjes Pezénas en Alignan-du-Vent in het hart van de Languedoc.
De wijngaarden liggen en op ongeveer 25 km van de Middellandse Zee, ten noorden van de bekende stad Berziers.
Het domaine beslaat nu in totaal 40 hectare die zijn gelegen op glooiende hellingen. Hiervan is een kleine 30 hectare wijngaard.
Er heerst een Mediterraan klimaat wat zich vertaald in hete, droge zomers en milde winters met zelden vorst. Ochtenddauw komt er weinig voor vanwege de ‘Tramontane’ wind die zorgt voor een snelle en droge opwarming in de ochtenden. Belangrijk voor gezonde wijnstokken en druiven.

Het woonhuis en de wijnkelder liggen prachtig gelegen op een hoogte in het glooiende, groene landschap. Bij het huis staat een oude stenen duiventil’.
Hierin werden in de negentiende eeuw duiven gehouden voor consumptie. Nu is het een omgebouwd tot een prachtig appartement.
De huidige eigenaar Arne Wennberg is een gepassioneerde mens en heeft het huis in 25 jaar uitgebouwd tot een gerenommeerd huis waar alleen kwaliteitswijnen worden geproduceerd.Arne is een kunstliefhebber en dat is te zien aan de kunst die in en rondom het Domaine aanwezig is.
Hij ondersteund lokale kunstenaars waaronder Emmanuel Flipo. Een kunstenaar die grote werken op oude, afgedankte zonneschermen maakt.
Een aantal van zijn werken hangen in de wijnkelder en het proeflokaal (muurschilderingen) wat het proeven van de wijnen aldaar nog aangenamer en ‘smaakvoller’ maakt.

De wijnen
De aangeplante rode druivensoorten zijn: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan, Grenache, Pinot noir, Syrah en Mourvèdre en voor de witte wijnen: Chardonnay, Viognier, Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Clairette en Bouboulenc.
De opbrengsten zijn bewust laag gehouden (snoeien) zorgen voor meer concentratie in de wijnen. Deze liggen tussen de 25- en 50 hectoliter per hectare.

Biologisch en Terra Vitis
Sinds 2011 is Brescou TerraVitis® gecertificeerd. Terra Vitis® geeft in het Latijn de directe- en onlosmakelijke link aan tussen het terrior (terra) en de wijnstok (vitis).
Deze certificering is in Frankrijk de belangrijkste referentie geworden op het gebied van duurzame wijnbouw. Alle fases van de productiecyclus wordt gecontroleerd om een ​​optimale productkwaliteit te garanderen en elk jaar worden alle Terra Vitis®-leden gecontroleerd. Hiermee borgen ze het maken van gezonde kwaliteitswijnen die zoveel mogelijk ontwikkeld zijn volgens natuurlijke processen en met respect voor mens, omgeving en milieu.

Sinds 2020 is het huis tevens volledig biologisch gecertificeerd. Een logische stap na de vele investeringen in kwaliteit en duurzaamheid.
De medewerkers, die al zeer lang werkzaam zijn bij Brescou, hebben voor een groot deel bijgedragen aan de transformatie naar biologische wijnbouw.

Sulfiet en suikerniveau’s
Sulfiet is de verzamelnaam voor stoffen die zwavel bevatten en gebruikt worden in de voedselproductie. Van nature komt deze stof voor in fruit en dus ook in druiven.
Tijdens het wijn van maken kan er in verschillende fasen sulfiet aan het proces worden toegevoegd. Het voorkomt dat het fruit snel bederft (oxidatie) en gaat ongewenste ontwikkeling van bacteriën en schimmels tegen. Machinaal plukken, slechte hygiëne in de wijnkelder en de expertise van de wijnmaker hebben invloed op het sulfietgehalte wat nodig is om de wijn zuiver, fris en fruitig te houden.
Mensen met astma of migraine kunnen al last hebben van hoge niveaus sulfiet, maar voor de meeste mensen is het een relatief onschuldige stof waar ze (mits met mate) geen last van zullen hebben.

Domaine de Brescou stelt zich, met haar Vin Nature wijnen ten doel om ongewenste stoffen in de wijnen maximaal te minimaliseren.

Het huis bouwt dan ook al jaren de sulfiet- en suiker niveaus van haar wijnen langzaam af. De wijnen bevatten dan ook veel minder sulfieten dan wat wettelijk is toegestaan.
Het huis is trots op deze ontwikkeling en geeft, als uiting hiervan op de etiketten het niveau van sulfiet én suikers aan. Hiermee gaan zij dus verder dan de wettelijke verplichting te vermelden dat “de wijn sulfiet bevat”.

De toegestane niveaus van sulfiet zijn volgens de verordening van de Europese Unie:

  • Voor rode wijnen zijn de maximaal toegestaan ​​sulfietgehalte in milligram per liter wijn met minder dan 5 gram restsuiker per liter:
    conventionele wijn 150 milligram per liter
    ecologische wijn 120 milligram per liter
  • Voor witte wijnen zijn de maximaal toegestaan ​​sulfietgehalte in milligram per liter wijn met minder dan 5 gram restsuiker per liter:
    conventionele wijn 200 milligram per liter
    biologische wijn 170 milligram per liter